Voor het eindmodel moesten we drie vormconcepten uitkiezen die we in het utopische model toe zouden passen.
Het lag erg voor de hand om drie van de vijf punten van een nieuwe architectuur van le corbusier te kiezen zoals:
1. Pilotis
2. Plan libre
3. brede horizontale ramen voor een maximum aan gelijkmatig daglicht
4. Vrije indeling van de gevels
5. Daktuin
Echter, wij hebben ervoor gekozen de volgende drie concepten in ons utopisch model te verwerken namelijk:
1. Brise soleil; omdat volgens ons Le Corbusier meester was in het doseren van de daglichttoetreding. Hij bekeek voor elk gebouw de situatie opnieuw en maakte in zijn leven verschillende lichtstudies die nu nog in india te bewonderen zijn om ervoor te zorgen dat licht en schaduw in harmonie met elkaar waren. Hierdoor komt de vorm van het gebouw volgens hem ook beter naar voren.
2. Promenade architectural; omdat Le Corbusier in veel van zijn ontwerpen de bewoner of bezoeker een architectonische rondleiding door het gebouw wilde geven zodat optimaal van zijn ontwerp genoten kon worden. Aan het einde van die promenade architectural werd men dan getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving.
3. Pilotis; ondanks dat deze keuze erg voor de hand ligt hebben we er toch voor gekozen dit concept toe te passen aangezien het in zijn werk een grote rol heeft gespeeld. Hij vond het namelijk erg belangrijk dat geen enkele ruimte verloren ging. En door een gebouw op pilotis te zetten kan de ruimte onder het gebouw nog steeds benut worden voor een wandeling e.d. Echter, ter compensatie van deze verloren ruimte maakte hij ook vaak een daktuin op zijn gebouwen.
In het utopisch model komen deze punten terug door een loopbaan (promenade architectural)die naar een groot horizontaal raam leidt dat is verdeelt in vierkante vlakken met tussenliggers die speels van elkaar verschillen. Deze lijnen binnen de horizontale ramen dienen als brise soleil.
Door een groot vlak erboven te plaatsen die groter is dan het ondervlak komt er minder direct zonlicht op de loopbaan en het ondervlak.
Verder is het hele model op pilotis gezet met allemaal dezelfde diktes zodat er een eenheid ontstaat.
Om het spel van licht en schaduw nog beter uit te laten komen hebben we naast deze drie concepten beton brut en gladde oppervlaktes gecombineerd.
In zijn eerste werken denaturaliseerde hij vaak het gebouw maar in zijn latere werk raakte hij er steeds meer van overtuigd van de kracht van natuurlijke materialen.
Dit was bovendien goed voor de maakbaarheid van het gebouw.
In het utopische model hebben we ervoor gekozen om de vlakken, waar de mens mee in contact komt zoals het onder en bovenvlak alsmede de loopbrug, glad uit te voeren.
Het skelet van het model is uitgevoerd in beton brut.
We hopen dat we in dit utopisch model zo goed mogelijk de denkbeelden van le Corbusier hebben verwerkt.
Verder wensen wij u veel leesplezier!Met vriendelijke groet,
Inge van Oosterbosch
Julia de Haan
Tobias
Geen opmerkingen:
Een reactie posten