woensdag 1 september 2010
donderdag 1 juli 2010
Analyse Villa Savoye (eerste les)
Deze staat echter op een andere blog waarvan hieronder de link staat.
http://inge-site.blogspot.com/
Later ben ik Unité d'habitation gaan analyseren.
Met vriendelijke groet,
Inge van Oosterbosch
Het eindmodel
Voor het eindmodel moesten we drie vormconcepten uitkiezen die we in het utopische model toe zouden passen.
Het lag erg voor de hand om drie van de vijf punten van een nieuwe architectuur van le corbusier te kiezen zoals:
1. Pilotis
2. Plan libre
3. brede horizontale ramen voor een maximum aan gelijkmatig daglicht
4. Vrije indeling van de gevels
5. Daktuin
Echter, wij hebben ervoor gekozen de volgende drie concepten in ons utopisch model te verwerken namelijk:
1. Brise soleil; omdat volgens ons Le Corbusier meester was in het doseren van de daglichttoetreding. Hij bekeek voor elk gebouw de situatie opnieuw en maakte in zijn leven verschillende lichtstudies die nu nog in india te bewonderen zijn om ervoor te zorgen dat licht en schaduw in harmonie met elkaar waren. Hierdoor komt de vorm van het gebouw volgens hem ook beter naar voren.
2. Promenade architectural; omdat Le Corbusier in veel van zijn ontwerpen de bewoner of bezoeker een architectonische rondleiding door het gebouw wilde geven zodat optimaal van zijn ontwerp genoten kon worden. Aan het einde van die promenade architectural werd men dan getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving.
3. Pilotis; ondanks dat deze keuze erg voor de hand ligt hebben we er toch voor gekozen dit concept toe te passen aangezien het in zijn werk een grote rol heeft gespeeld. Hij vond het namelijk erg belangrijk dat geen enkele ruimte verloren ging. En door een gebouw op pilotis te zetten kan de ruimte onder het gebouw nog steeds benut worden voor een wandeling e.d. Echter, ter compensatie van deze verloren ruimte maakte hij ook vaak een daktuin op zijn gebouwen.
In het utopisch model komen deze punten terug door een loopbaan (promenade architectural)die naar een groot horizontaal raam leidt dat is verdeelt in vierkante vlakken met tussenliggers die speels van elkaar verschillen. Deze lijnen binnen de horizontale ramen dienen als brise soleil.
Door een groot vlak erboven te plaatsen die groter is dan het ondervlak komt er minder direct zonlicht op de loopbaan en het ondervlak.
Verder is het hele model op pilotis gezet met allemaal dezelfde diktes zodat er een eenheid ontstaat.
Om het spel van licht en schaduw nog beter uit te laten komen hebben we naast deze drie concepten beton brut en gladde oppervlaktes gecombineerd.
In zijn eerste werken denaturaliseerde hij vaak het gebouw maar in zijn latere werk raakte hij er steeds meer van overtuigd van de kracht van natuurlijke materialen.
Dit was bovendien goed voor de maakbaarheid van het gebouw.
In het utopische model hebben we ervoor gekozen om de vlakken, waar de mens mee in contact komt zoals het onder en bovenvlak alsmede de loopbrug, glad uit te voeren.
Het skelet van het model is uitgevoerd in beton brut.
We hopen dat we in dit utopisch model zo goed mogelijk de denkbeelden van le Corbusier hebben verwerkt.
Verder wensen wij u veel leesplezier!Met vriendelijke groet,
Inge van Oosterbosch
Julia de Haan
Tobias
Ontwerpbeginselen van Le Corbusier
In het boek "Vers une architecture", waarin de verschillende artikelen zijn samengevoegd die hij schreef voor het tijdschift L'esprit Nouveaux, schrijft hij waarom hij die geometrische vormen zo belangrijk vindt:
"Architectuur is het vakkundige, zuivere en grootse spel van volumes, die in het licht zijn samengevoegd. Onze ogen zijn gemaakt om vormen in het licht te zien (vormen worden onthuld door schaduw en licht). Kubische, konische, cilindrische, bolle of driehoekige vormen zijn de primaire vormen, die zich in het licht duidelijk aftekenen. We vormen er ons een helder, tastbaar en eenduidig beeld van. Daarom zijn het mooie vormen, de mooiste vormen..."
Daarnaast valt aan zijn ontwerpen op te maken dat hij van zijn gebouwen een eenheid wilden maken. Dit kwam op verschillende manieren tot uiting namelijk; eenheid met de omgeving, eenheid in de verhoudingen en eenheid tussen materialen. Hier dacht hij ontzettend lang over na. Echter, het gevaar van een eenheid was dat het al snel een saai geheel zou worden.
Dit loste hij op door kleine grapjes in de gevel te stoppen. Bijvoorbeeld door het gevelpatroon niet helemaal gelijkmatig door te laten lopen van boven tot onder, maar door op verschillende plaatsen in de gevel het patroon te onderbreken met een ander patroon.
Le Corbusier verduidelijkt dit door de uitspraak in het tijdschrift L'esprit nouveaux dat "nieuwe architectuur" het tot stand brengen van ontroerende verhoudingen is, met de elementen licht, schaduw, muren en ruimte.
GEOMETRIE
Fig 2: Unité D'habitation met Pilotis geinspireerd op kegels. De basisvorm van het gebouw is een rechthoekige kubus.
Fig 3. Vila Savoye is een goed voorbeeld van zijn denkbeeld omtrent ontwerpen met zuivere geometrische vormen.
zijn sublieme spel van licht en donker.
Model 2-7
woensdag 9 juni 2010
Ruimtelijk model T
woensdag 2 juni 2010
Le Corbusier
Le Corbusier was vanaf jongs af aan een optimist, iconoclasist en een purist.
Iconoclast: Tegenstander van het vereren van iconen, de kerk.
Begin
Le Corbusier werd geboren in het tijdperk van de auto’s en vliegtuigen, maar maakte ook de nagolf van de verwoesting door de eerste wereld oorlog mee, waar hij goed mee om kon gaan. Zelf vond hij het de tijd van de economie en de calculatie, de ingenieurs leidde de wereld van de achitectuur door de bouw van onder anderen bruggen in staal terwijl de architecten in de oude bouwstijlen bleven hangen. Le Corbusier was voor gezondheid en welzijn in steden en wou aan de architecten laten zien dat de wereld veranderd.
De eerdere gesloten bouwvorm was niet gemakkelijk voor massaproductie, hierover is Le Corbusier gaan nadenken en zo ontwikkelde zich de open bouwvorm, zoals Dom-ino. Deze waren makkelijker te produceren.
Tweede wereld oorlog
Er moesten groten gebouwen komen met vernieuwde ideeën, een sociale woongemeenschap. Er moest harmonie tussen de mens, de natuur en de machine, het huis, komen. Hij wou orde brengen door het gebruik van pure vormen en symmetrische vlakken. Vooral rechthoekige vormen waren in zijn ogen superieur. Hij wou orde brengen door hiërarchie toe te voegen. De belangrijke mensen moesten dichter bij de kern wonen dan de minder belangrijke. Zo kreeg je sectoren van bijvoorbeeld zakenmannen en industriële werknemers. Deze sectoren zouden dan via wegen in contact staan met het hart van de stad, waar het sociale gedeelte plaats vond. Ook zonlicht en rust was belangrijk. Het scheiden van werk en vrije tijd kon rust scheppen doordat men uit zijn werkplek werd gehaald.
De laatste scheppingsperiode
Toen Le Corbusier zestig jaar werd was een leven voorbij en begon hij met een nieuw leven.
Hij wou terug naar het eenvoudige leven in plaats van de woningen steeds aanpassen aan de technische beschaving. Terug naar de onbewerkte materialen, plastische vormen en de monumentale bouwstijl.
De twee belangrijkste opdrachten uit deze periode zijn de kapel in Ronchamps en het klooster La Tourette, beide gelegen in Frankrijk. Ondanks dat deze twee gebouwen beide sterk verbonden met religie, terwijl Le Corbusier hier juist niet in gelooft, heeft hij de opdrachten toch aangenomen.
Le Corbusier vond dat het bouwwerk plaatsgericht moest zijn, als een woord aan de plaats gericht. Zo kon de “Quiet en sure spot” gerealiseerd worden, een plek om mens en kosmos te herenigen.
Ruimtelijk model
- Stad in het gebouw (zie bijvoorbeld d'Habitation)
- Eenvoud
Gevel Shodan house
Le Corbusier ontwierp in het begin van zijn loopbaan gevels die chaos teweeg brachten. Dit wou hij veranderen naar orde, hij zocht en probeerde, eerst door hiërchie in zijn gevels. Zie bijvoorbeed d'Habitation. Later, zoals hier in het Shodan huis gebruikt hij 'de stijl' als voorbeeld.
woensdag 26 mei 2010
La Tourette - Licht
Vomsoorten, vormconcepten en vormbeginselen
La Tourette - 4 Begrippen
Vorm soorten:
Herhaling:
De slaapcellen worden op de bovenste verdieping steeds herhaald.
Stapelen:
De bouwlagen zijn op elkaar gestapeld, meevormend met de berg. Zo is het oppervlakte van de onderste laag kleiner dan de oppervlakte van de bovenste laag.
Maat:
In het klooster heeft le Corbusier zijn eigen maatsysteem toegepast: le Modulor. Dit is terug te vinden in de slaapcellen die een maar hebben van 1,83 x 5,93 x 2,62 meter. Deze maten zijn gebaseerd op de maten van de mens.
Open en dicht:
Het gebouw heeft zowel een open als een gesloten gevelstructuur. Dit verscheeld per functie. Bij de gebruiksruimtes is de gevel open gehouden terwijl deze bij de gangen juist meer gesloten is.
Shodan house
De groene horizontale lijnen zijn de vloeren, zonder abnormale afwijkende dikte.
- Verdiepte entree