woensdag 19 mei 2010

Shodan House vormsoorten en vormconcepten

De VORMSOORTEN collectie en stapelen ga ik hieronder analyseren op het Shodan house van Le Cobusier:

In het Shodan huis zijn overal geometrieke vormen/vlakken/openingen/etc te vinden. Deze geometrieke vormen zijn gerelateerd tot de ruimten in het gebouw(functioneel). Tezamen zorgen de vormen voor een collectie. Dit word het meest duidelijk gemaakt op de achtergevel:











Het gebruik van de vierkante en rechthoekige openingen waarvan telkens minimaal 2x dezefde vormen te vinden zijn zorgt voor een collectie. De samen hang tussen deze vormen word teweeg gebracht door het stapelen van deze geometrieke vlakken. Het gebruik van beton en het zien van de constructie en wetende hoe de verbindingen zijn gemaakt zorgt voor een 'solide' indruk.
De VORMCONCEPTEN schaal, overhuiven, omheinen en gat in de muur ga ik hieronde analyeren, ook op het Shodan house van Le Cobusier:
In het shodan huis word door middel van de schaal het huis opvallend in zijn omgeving. Visueel voor het oog lijkt het gebouw uit 3 bouwlagen te bestaan. Dit zijn er echter 5. Doordat dit 5 bouwlagen zijn is het een groot gebouw wat ondanks de hoge bomen nogsteeds opvalt in zijn omgeving. Ook omdat de bomen evenhoog zijn als het gebouw zelf.

Het personeelgebouw is ook in verhouding tot het hoofdgebouw ontworpen. De maten refereren namalijk naar de maten van het hoofdgebouw. Dit is duidelijk te zien op de plattegronden en in de gevelaanzichten:

Het dak waarvan de dragers zichtbaar zijn is een opvallend object van het gebouw. Le Corbusier overhuifde hiermee zijn Shoda huis. Zijn dak loopt dan ook precies tot de rand van de muren. Te zien op de foto hierboven van de achtergevel. De muren omheinen daarbij weer de ruimte zelf, verminderd door de openvlakken in de achtergevel, die visuele zichtlijnen doorlaat richting het oneindige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten